TREKLØVER: Foruten Biristrand Musikkforening og Kønnbandet, vil disse tre være i fokus under korpset vårkonserter, fra venstre dirigent Nils Erik Lister, Anita Hegerland og konferansier Torvild Sveen. – For noen ordentlige kjernekarer, sier Hegerland og formaner bygdefolket til å møte opp på konsertene 22. og 23. april.

Anita Hegerland: – Biri er eksotisk

BIRISTRAND: Hvis Elvis Presley, Roy Orbinson og Strandheim nevnes i samme setning vil de fleste strandinger og biringer dette av pinnen rimelig kjapt. Føyer vi til Anita Hegerland vil de fleste tro at man tuller med dem. 

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Men alt dette henger sammen, Anita Hegerland kommer til Strandheim og Herredshuset 22. og 23. april. Samtidig er også forbindelsen med nevnte herrer, Presley og Orbinson der, begge har gjort en innspilling av hennes «Mitt sommarlov» som herjet Svensktoppen i 1970.  Da var hun bare ni år gammel, og er den yngste artisten som noen gang har ligget som nr. 1. 

Elvis Presley og Roy Orbinson fikk en hit med låten, men da med tittelen «She Wears My Ring». Så det er klart, ingen artist i Norge har solgt så mange soloutgivelser på vinyl og CD som Anita Hegerland, tilsammen med soloutgivelser og diverse samlealbum har hun solgt innpå 30 millioner album. Det gjør henne til landets mestselgende kvinnelige soloartist gjennom tidene. Anita er også en av svært få norske artister som har ligget nr 1 på hitlistene i både Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Sevilla, Mallorca og Biri
– Og nå skal Anita Hegerland få skinne sammen med Biristrand Musikkforening, smiler dirigent Nils Erik Lister, – dette blir stort, veldig stort. Noe artisten selv bekrefter: – Jeg er mektig imponert over Kønnbandet, korpset og deres dirigent, innrømmer hun da biri.no møter henne på øvelse sammen med korpset, – jeg gleder meg veldig til disse to konsertene sammen med denne gjengen. Dette er en type oppdrag Hegerland gjør mye av, – jeg er stadig rundt i hele landet og gjester både kor og korps, disse er jo selve grunnfjellet i musikalsk aktivitet. Hun har også mange oppdrag for den kulturelle spaserstokken, og i mai og juni skal hun gjøre hele 68 konserter for Akershus Musikkråd og Moss kommune. – Det blir opptil 3 forestillinger om dagen, sier hun.

Hun skal også på turne i Spania med Mike Oldfields musikk, sammen med bandet OPUS ONE. – Det blir i Sevilla og på Mallorca, forteller Hegerland, – ganske svære greier sammen med Maggie Reilly og Barry Palmer. De to pluss meg var av de vokalistene Mike Oldfield brukte mye. Anita Hegerland var også en tid samboer med Mike Oldfield, sammen fikk de en datter og en sønn.

ØVING: Biristrand Musikkforening med Kønnbandet under øving. Man skjønner fort at gode øvingskvelder har en hensikt.

Tre deler
I tillegg har hun en datter til, – hun er halvt australsk, smiler hun. En av svigersønnene er kunstmaler, han har hun gått i lære hos og lært å male. – Så nå er jeg i gang med en separatutstilling også, mellom alt det andre, betror hun. – En annen svigersønn, han er i fra Skreia forresten, er gitarist og vi samarbeider en del på konserter rundt omkring, blir vi fortalt. I det hele tatt er det utrolig at en såpass travel artist i det hele tatt har tid til å komme til Biri, hun er svært ettertraktet rundt i Europa så langt biri.no erfarer.

– Det hele startet med at sønnen min Simen, ofte spiller sammen med Anitas svigersønn, sånn kom jeg på ideen om å spørre henne, sier Sven Erik Strand, som er ansvarlig for disse to konserten. – Og hun sa tvert ja, utbryter han fornøyd. Videre forteller han at konsertene vil være i tre deler, hvor Biristrand Musikkforening har sin del, så korps og Anita Hegerland. – Det vil også være en avdeling med Anita og Kønnbandet, tilføyer Strand. – Publikum vil få høre både Anitas barnesanger og tre låter fra Mike Oldfield-tiden. Og ja, blant dem er superhiten Moonlight Shadow, som også Anita Hegerland har sunget mye, selv om Maggie Reilly var først ute.

Hestejente
Strand og Hegerland tar oss ivrig med gjennom repertoaret, men vi lar den ligge, litt skal jo forhåpentligvis fulle samfunnshus ha å glede seg til. – Jeg trives virkelig godt her på Biri, sier Anita Hegerland, – vet du, jeg var her på 90-tallet også, min far hadde travhester og jeg er en skikkelig hestejente.  

Så godt hevder hun å trives at hun umiddelbart spør om det er noen ledige eiendommer på Biristrand eller Biri. – Jeg drømmer om å finne meg en kunstnerplass på landet, der jeg kan male, komponere musikk og gjerne ha en hest.Korpset reagerer kjapt med flere alternativer. Kosmopolitten og verdensartisten Anita Hegerland sjarmerer alle da hun smilende utbryter: -Det er vakkert på Biri, litt eksotisk.