DIGIHJELP: Disse hjelper biringer med den digitale hverdagen, bak til høyre bibliotekar Eirik Olsen og prosjektleder Anne Tone Korshavn King.

Hva er nå dette Altinn?

BIRI: Forleden dag inviterte Gjøvik kommune, i samarbeid med Frivilligsentralen, til et lite seminar om hvordan orientere seg i den digitale hverdagen. En håndfull seniorer møtte opp på Biri Omsorgssenter, hvor miniseminaret foregikk.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Prosjektleder for digihjelpen i kommunen, Anne Tone Korshavn King, foredro om de digitale viderverdighetene som man etterhvert må kunne mer og mer om, godt støttet opp av Eirik Olsen fra Gjøvik bibliotek og litteraturhus.

Gratis tilbud
Det første King fremhevet, var at man la til nettstedet Norge.no som en favoritt i nettleseren. – Det finner du det aller meste av spørsmål og informasjon om hvordan du skal gå fram i forhold til offentlige tjenester, forklarte hun, – nettstedet er utviklet av Digitaliseringsdirektoratet, la hun til, – som også er ansvarlig for at kommunene har den såkalte digihjelpen som vi er en del av. Her kan man lett orientere seg i det å være en digital borger. Videre ble de frammøtte fortalt at Gjøvik kommune har gratis tilbud til alle i kommunen som ønsker hjelp, og pekte her på biblioteket som det rette stedet å henvende seg. – Ja, man kan også få private timer hvis ønskelig, men regn med litt ventetid, smilte King, – vi er ikke så mange ansatte. På Biri kan man en gang i måneden også få hjelp, da vil bibliotekaren være tilgjengelig på omsorgssenteret.

Ny app
Det er tydelig at Altinn er et forholdsvis ukjent nettsted, og at alt rundt BankID og MinID, og BankID på mobil er noe forvirrende for de fleste. Konklusjonen blir at med BankID og kodebrikke er du på rimelig trygg grunn, og med dette kan du også hente ut helseopplysninger om deg selv. – Og har du BankID på mobil, så for all del, last ned den nye BankID appen, formante King, – det er en mer trygg tjeneste. Men tilbake til Altinn; Etter gjennomgangen med de forskjellige digitale tjenestene og hvordan finne fram på nettet, fikk hver og især hjelp med sine problemer av bibliotekar Eirik Olsen. Vi får nå håpe og tro at Biri har fått flere racere på Altinn.

Hjelpe til?
Har du lyst til å være veileder og hjelpe de av kommunens innbyggere som sliter med den digitale hverdagen, så ta gjerne kontakt med Gjøvik bibliotek, de har ofte kurs for de som ønsker å være veiledere. Her er Mari Bjørnstad Grønlie en kontaktperson, blir vi fortalt. Hun når du her.