ARRANGEMENTSKOMITEEN: Dette er sanitetskvinnene som er i prosjektgruppen til «Åpent møte om kvinnehelse». Fra venstre: Anne Holsen Aasberg og Elin Joløkken, begge fra Biri Sanitetsforening. I gul genser: Marianne Nordal. Til høyre for henne er Venke Fladsrud. De to siste fra Nedre Snertingdal Sanitetsforening. Lengst til høyre er Bodil Glosli  Andreassen fra Redalen Sanitetsforening. Bakerst til venstre står Birgit Brennhagen og til høyre for henne Karin Sveum. De siste to damene er fra Øvre Snertingdal Sanitetsforening. Gerd Aannerud( Redalen Sanitetsforening) og Berit Bekkelund ( Øvre Snertingdal Sanitetsforening) var ikke tilstede da bildet ble tatt. 

Kvinnehelse og humor

BIRI: Det finnes ikke større kvinneorganisasjon i Norge enn Norske Kvinners Sanitetsforening. Med sine over 40.000 medlemmer er de en betydelig maktfaktor når blant annet kvinnehelse diskuteres. Noen av de lokale sanitetsforeningene samarbeider for å informere mer om dette.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Det er fire av sanitetsforeningene i distriktet som samarbeider, Biri, Redalen, Øvre Snertingdal og Nedre Snertingdal som sammen arrangerer «Kvinnehelse fra A til Å, fra topp til tå». – Dette blir et foredrag av og med professor Johanne Sundby, sier Anne H. Aasberg, som vi møter sammen med Elin Joløkken og Bodil Glosli Andreassen. Sistnevnte fra Redalen Sanitetsforening, Aasberg og Joløkken er begge medlemmer av Biri Sanitetsforening.

En stor opplevelse
– Det hele vil foregå på Herredshuset i Biri torsdag 17. oktober, blir vi fortalt, – Johanne Sundby har i mange år jobbet med kvinnehelse, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har også fått Kongens fortjenestemedalje for sitt mangeårige engasjement rundt temaet, forteller Aasberg. – Et godt kjent navn vi er veldige fornøyd med å ha klart å engasjere til samarbeidsprosjektet vårt. – Hun har en entusiastisk og folkelig måte å formidle kunnskap om kvinnehelse på. Vi kan love publikum en stor opplevelse, skyter de to andre inn.

Du kan lese et intervju med Johanne Sundby her.

KVINNEHELSE: Johanne Sundby har bygget opp internasjonal mødrehelse som fag. I 2019 mottok hun Sanitetskvinnenes kvinnehelseforskningspris. Torsdag 17. oktober kan du høre henne på Herredshuset i Biri. Foto: Susanne Dietrichson/Kilden

Underholdning
De lokale sanitetsforeningene tilbyr mer, blant annet underholdning med «Friserte Fruer» fra Ringsaker. Dette er en trio bestående av Ragnhild Ellefsæter, Tove Merethe Mangset og Torhild Kielland. – Dette blir hverdagshumor på høyt nivå, sier sanitetskvinnene, – de har begeistret publikum i en årrekke med sine elleville karakterer og sangnumre.

Så blir det selvsagt servert både mat, kaffe og kaker, – alt inkludert i inngangsbilletten på bare 100 kroner, reklameres det. – Loddsalg med premier blir det også, men ikke på inngangsbilletten da, smiler Aasberg.

FRISERTE: Disse tre er Friserte Fruer og skal bidra med en kveld proppfull av kvinnehelse og humor.

Åpent arrangement
De fire nevnte sanitetsforeningen har tilsammen vel 160 medlemmer. I tillegg er både sanitetsforeningene på Biristrand, i Hunndalen og i Midtre Snertimgdal med på samarbeidet. – Men det kan variere litt hvem som samarbeider om hva, forklarer Andreassen, –  vi har hvert år et lignende arrangement som torsdagens foredrag på Herredshuset.  – Dette samarbeidet har gitt oss mye positivt, og vi opplever at å jobbe sammen beriker både oss og bygdesamfunnene, sier Joløkken, – dessuten mener vi temaene vi presenterer er både viktige og interresante. Husk å ta med mennene deres til Herredshuset på torsdag, smiler hun, – de har godt av å lære om oss kvinners helse. Dette er et åpent møte og alle er hjertelig velkommen.

Viktige
– Sanitetsforeningene er viktige samarbeidspartnere politisk, blir vi fortalt, – med våre 44 000 medlemmer er vi en betydelig kraft i det norske samfunnet, regjeringen har betegnet oss som en av de tre viktigste frivillige organisasjonen her til lands ved siden av Norsk Folkehjelp og Røde Kors. – Vi har til og med blitt med i Gjøviks kommune sin beredskapsgruppe, sier Andreassen stolt, – noe vi kan takke Torvild Sveen for. Vi har to store temaer som vi jobber for, kvinnehelse er en av dem, omsorg beredskap er den andre.

Nettopp derfor henvender «våre» sanitetskvinner seg via biri.no til yngre kvinner og håper at de vil bli medlemmer. – Vi trenger veldig at de noe yngre blir medlemmer hos oss, sier de og lover medlemsskap i en forening som virkelig betyr noe, og blir hørt, i det norske samfunnet. – Kvinner, helse og omsorg er selve trumfkortet i den norske beredskapen. – Samtidig oppfordrer vi alle til tegne seg som medlem, menn også, og ikke minst bedrifter, avsluttes det, – støttemedlemskap er en fin måte å bidra på, det også.

Åpent møte om kvinnehelse
med Johanne Sundby 
og Friserte Fruer
Herredshuset i Biri
Torsdag 17. oktober kl. 19.00
Inngang: kr. 100,-
Enkel mat, kaffe og kaker
Loddsalg