PÅ FJORDHEIM: Her er halvparten av niendeklassingene ved Biri ungdomsskole samlet på Galleri Fjordheim sist fredag.

Niendeklassinger på Fjordheim

BIRI: Niende klasse ved Biri ungdomsskole har de siste to ukene lært mye om kunst. Både stedskunst og trykkeprosesser har vært tema, og Galleri Fjordheim har tidvis vært vertsskap for ungdommene.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Marit Hosar har passet på at alt har gått riktig for seg, sammen med blant annet kunstnerne Anna Widén, Berit Slåttum og Jannecke Lønne Christiansen. Denne uken var det fiber/stedskunst som sto på programmet. Her ble det bygging og fletting av «fuglerede» og veving i rammer med det elevene fant i området. – Elevene har virkelig stått på, roser Hosar, – de har jobbet som helter siden halv ti i dag (klokken var rundt ett da biri.no var på besøk).

PÅ SKOLEN: Noe av undervisningen foregikk på skolen, her er noen av niendeklassingene i forrige uke.

Også ungdommene selv skryter av opplegget, – dette er veldig morsomt, og mye artigere enn å sitte inne på klasserommet, sier de nærmest i kor. Ingen av dem er særlig kjent med Fjordheim fra før, og er overrasket hvor fint det er i og rundt galleriet. – Og så fikk vi også en introduksjon til Elisabeth von Kroghs keramikkutstilling, sier elevene videre, – det var veldig lærerikt.

CYANOTOPI: Eksempler på cyanotopi laget av niendeklassingene ved Biri ungdomsskole.

Prinsesseseng
Vi møtte vel halvparten av ungdomsskoleelevene, den andre halvparten var på Galleri Fjordheim tidligere, i forrige uke. – Samt at noe foregikk på ungdomsskolen, kan lærer Ole Gudbrand Subbene fortelle. – Fint å utvikle seg litt sånn kunstnerisk før vi går på høstferie, smilere elevene mens de fletter en sirkel av tynne greiner de finner fra diverse trær. Midt i sirkelen fylles det på med løv. – Dette er en seng for prinsessefugler, sier de bestemt, som et passende kompromiss da det diskuteres om det er fuglerede eller en prinsesseseng som lages. – Sengen skal få stå til våren, lover Hosar, – hele dette prosjektet er godt støttet av Innlandet fylkeskommune, uten støtte hadde vi ikke fått til dette prosjektet.

REDE?: Rede eller seng er spørsmålet og man endte opp med prinsessefuglseng.

Cyanotopi
Forrige uke jobbet niendeklassingene med cyanotypi. Janneke Lønne Christiansen ledet workshopen som foregikk både på Fjordheim samt en dag på ungdomsskolen. – Der ble det laget mange flotte, blå bilder med innslag av grønt og gult, avslutter Marit Hosar, bildene ble farget i en suppe kokt på reinfann og gullris, forklarer hun.

Både elever, lærere og kunstnere er skjønt enige om at de har hatt to flotte uker sammen.

VEV 2: Blomster, strå og kvister viste seg å være fine materialer å veve av.

VEV 1: Man fikk prøve seg på å veve av de materialene man fant ute rundt galleriet.