IKKE FORNØYD: Statsforvalteren er ikke fornøyd med Nye Veiers planforslag om mjøsbrualternativene. Et av alternativene som Nye Veier IKKE går inn for, er ny bru ved siden av den gamle.

Ny mjøsbru: Statsforvalteren ikke fornøyd

BIRI/INNLANDET: Statsforvalteren har kommet med flere innsigelser i forbindelse med Nye Veiers planforslag og alternativer om ny Mjøsbru. – Forslagene til ny firefelts motorveg mellom Moelv og Roterud er mangelfullt utredet, og ivaretar ikke nasjonale og regionalt viktige hensyn godt nok. Det skriver Statsforvalteren i Innlandet i sitt høringssvar.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Utbygging av ny firefelts E6 mellom Moelv og Roterud er et infrastrukturprosjekt som er av stor betydning for Innlandet og Norge. Statsforvalteren mener det er mulig å forbedre planforslagene som er lagt ut til høring, slik at de sikrer bedre løsninger for innbyggerne i de berørte kommunene og for Innlandet, kommenterer Statsforvalteren i sitt høringssvar.

Som kjent ble Nye Veiers forslag til reguleringsplan, med begge alternativer til E6-utbygging mellom Moelv og Roterud sendt ut på offentlig høring i sommer.

Planen inneholder to alternative løsningsforslag: En ny vei parallelt med dagens mjøsbru og et alternativ med bru som krysser Mjøsa mellom Møkkvika og Skulhusodden, hvor Nye Veier sterkt anbefalte det siste alternativet.

Blant annet fordi dette gir en reiseavstand som er cirka to kilometer kortere mellom Hamar og Gjøvik. Avstanden mellom Gjøvik og Lillehammer bli lik, mens forskjellen mellom Hamar og Lillehammer er 0,5 kilometer.

Fristen for å sende inn høringssvar var 19. september, Statsforvalteren har lagt ut sitt svar på sine nettsider og skriver blant annet: – Det er viktig at det er god framdrift i planlegging og gjennomføring av tiltaket blant annet av hensyn til Mjøssykehuset. Statsforvalteren er innstilt på å bidra til dette, skrives det. Likevel virker høringssvaret ganske skarpt i kantene, det er flere fagområder med til skarpe innsigelser fra Statsforvalteren, blant annet viktige hensyn knyttet til naturverdier, vassdrag og friluftsliv. Også støy og samordnet areal- og transportplanlegging er for dårlig vurdert i konsekvensutredningen, mener altså Statsforvalteren. Videre pekes det på at utforming av ny E6 og ny mjøsbru ikke er tilstrekkelig avklart. Tilfredsstillende fremtidig ankomst til Mjøssykehuset er heller ikke ivaretatt i planforslaget. Også planene rundt samfunnssikkerhet knyttet til flomfare og til sikring får kritikk fra Statsforvalteren.

Så fort andre høringssvar er tilgjengelige, vil biri.no, så langt det lar seg gjøre, offentliggjøre disse. Spesielt er vi spente på høringssvaret fra Gjøvik kommune. Statforvalterens hele svar kan du lese her.

I tillegg er saken basert på opplysninger på oa.no og nrk.no