SOUL SIRENS: Helgen 11 og 12. oktober kan du høre og se Soul Sirens både på Østre Toten og i Moelv. Fra venstre Kjersti Krageberg, Hans Esben Gihle og Linda Sønsteby.

Birijente gjør soul på norsk

BIRI: Soul Sirens er ei musikalsk storsatsing med birijenta Kjersti Krageberg i spissen. Med seg har hun Linda Sønsteby fra Næroset. Disse to har premiere på prosjektet denne høsten.

REDIGERT: Tore Feiring
feiringtore@gmail.com

– Vi lover en ellevill musikalsk husering, heftige soulhits med tekster oversatt til frodig dialekt, og ei kruttpakke av et band med styrine musikere som øler enann opp til stadige høydepunkt, sier Krageberg entusiastisk. – Detti blir en opplevelse som skulle lonke opp sjøl den mest tæla innlendingen seinhøstes, og kan gi kronisk leamus i godfoten og blommer i øra, fortsetter hun.

Prosjektet Soul Sirens står to «molfrakke damer med løine ambisjoner» sier Kjersti Krageberg videre. Med seg har hun Linda Sønsteby, de har vokst opp på hver sin side av Mjøsa. – Jeg på Krageberg på Biri og Linda på Ring/Næroset i Ringsaker. Når vi møtes slår det virkelig gnister.

Vinteren 2023 kom ideen til om å oversette soul-låter til egen dialekt. Noe som etterhvert ble til Soul Sirens.

Området rundt Mjøsa har tidligere sett suksessfulle prosjekter der kjente amerikanske sanger har fått norsk språkdrakt, med Vazelina Bilopphøggers sin «Je åt opp rånån min» og Inger Lise Rypdal’s «Fru Johnsen» som eksempler. – Vi har i prosjektet hentet inspirasjon fra flere generasjoner av gode soulmusikere fra Mjøsregionen, sier Krageberg, og mange musikalske forbilder har blitt satt under lupen i dette prosjekt, bl.a. Aretha Franklin, Chaka Kahn, Oleta Adams, Stevie Wonder, Diana Ross, Whitney Houston og Randy Crawford. – Målet vårt er å gi låtene en merverdi gjennom oversettelsen, og i tillegg bidra til å ta vare på og bruke egen dialekt, mener Krageberg.

Tekst fortsetter under annonsen

Linda Sønsteby har de siste 20 åra vært en aktiv utøver i Mjøsregionens kulturliv, som vokalist og korist, foredragsholder, bygdejøgler og pådriver for spennende musikalske prosjekter. Hun har de siste årene sluppet egen musikk, tolket Bob Dylans skattekammer, vært nestor i countrytrioen Hell on Heels, vært med å produsere konsertserien Hematt en tur, og jobber også for tiden med å lage ny musikk på klingende Ringsakermål.

Kjersti Krageberg har vært i randsonen av regionens musikkliv i en årrekke, og i følge henne selv, – uten å gjøre alt for mye ut av seg. Nå kommer hun som «skøti uttur skaugen» og flyg med bredt musikalsk vingespenn inn på soulmusikkens hjemmebane. Hun spiller i dag i ulike bandkonstellasjoner både som vokalist i westcoast/yacht rock/partybandet Sillongen Yacht Club og i country-visepop-kvartetten BeReal, og som korist for tribute-bandet Shades of Floyd og i Lise Linnerud band. – Å basa rundt med drevine musikalske lekekamerater har de siste årene utløst både kreativ og musikalsk oppdrift, smiler Krageberg, – det var virkelig på tide å gjøre en produksjon på egne ben, og når det først skjer, så skjer det med et voldsomt ståk, ler hun.

Med seg har Sirenene kjente og erfarne musikere som bl.a. saksofonisten Frøydis Grorud og Whitney Houston-tolkeren Hans Esben Gihle, i tillegg til en rekke andre musikere med lang fartstid. På scena blir det et 11 mann stort band med korister og blås.  – Det blir soul med islett av jazz, funk og RnB, lover Krageberg og fortsetter, – forberedelsene har vært og er utrolig morosamme og givende, og vi håper og tror publikum vil ny-oppdage og glede seg over gamle hits og svisker slik vi har gjort.

Foruten Linda Sønsteby og Kjersti Krageberg på vokal, har Soul Sirens med seg Hans Esben Gihle på vokal, Marit Kolloen, vokal, Sjur A Lundstein, keys, Lars Viken, keys, Jostein Ramsrud, trommer, Bjørn Erik Tveiten Krageberg, perkusjon, Trond Haugen, gitar, Ole Kristian Brovold, bass og Frøydis Grorud, saksofon og fløyte.

Soul Sirens Absolute Soul

Østre Toten Kulturhus
fredag 11. oktober

Moelv Kulturhus
lørdag 12. oktober

Billetter på Hoopla.