VIL HA MED RINGSAKER: Ola Gram Dæhlen i Biri Arbeiderlag vil ha med Ringsaker kommune i utredninger om sammenslåing av Gjøvik og Toten-kommunene. (Arkivfoto)

En forsmådd frier?

BIRI: Kommunestyrene i Gjøvik og Toten-kommunene har vedtatt å utrede mulighetene for en sammenslåing. Biri Arbeiderlags leder Ola Gram Dæhlen vil også invitere Ringsaker med i denne prosessen.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

I et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad mener han at man bør inkludere Ringsaker ved å se over Mjøsa.
– En sammenslåing av Østre Toten, Vestre Toten, Gjøvik og Ringsaker vil være en fremtidsrettet løsning, en kommune med rundt 90.000 innbyggere. Dette vil skape et kraftsenter i Innlandet som kan motvirke fraflytting fra hele innlandsregionen, skriver han i leserinnlegget.

Til biri.no sier Dæhlen at den nye storkommunen vil tilby sterke offentlige tjenester som skole og helse, og vil være attraktiv for næringslivsetablering, spesielt industrimiljøet i aksen Vestre Toten – Ringsaker, med NTNU Gjøvik som et kunnskapssenter.

En betydelig kraft
– Denne nye storkommunen vil bli en av de viktigste landbrukskommunene i hele landet, med store, produktive skogarealer og et en landbrukskommune med betydelig tyngde og et enorm behov for tjenester av forskjellig art, fortsetter Dæhlen og mener at dette fører med seg betydelige utviklingsmuligheter og etableringer av bedrifter innen videreforedling av mat og skogprodukter. – Og med det nye sykehuset på Moelv og ny E6 vil storkommunen bli en betydelig kraft, ikke bare i Innlandet, men også nasjonalt, mener han.

Mastodonter
Så er også Dæhlen klar over utfordringene rundt demokratiske prosesser og avstand til beslutningstagere ved sammenslåing av kommuner. – Men avstandene er ikke store, sier han, – på under en time kan du kjøre fra Brummundal til Kapp, en snau halvtime fra Moelv til Gjøvik. Han mener videre at en storkommune er bedre en interkommunale selskap. – Da kan vi virkelig snakke om bedre demokratiske prosesser, sier han, – heller politisk styring enn administrativ styring og enda mer byråkrati. – Interkommunale selskaper vokser gjerne til mastodonter som vi politikere mister styringen med.

Forsmådd frier?
Nå har ikke Dæhlens utspill falt i like god jord hos hans partifeller på østsiden av Mjøsa.
I et svarinnlegg i Oppland Arbeiderblad og Ringsaker Blad skriver Bjørnar Berntsen, leder Ringsaker Arbeiderparti og Geir Roger Borgedal, Arbeiderpartiets varaordfører i Ringsaker kommune:  – Det er hyggelig å være attraktiv, men slik situasjonen er nå ser ikke Ringsaker Arbeiderparti det som aktuelt med noen sammenslåing for Ringsaker verken med Gjøvikregionen slik Dæhlen inviterer til eller en storkommune på Hedmarken. Ringsaker er en kommune som er stor nok til å møte utfordringene den står overfor, uten å måtte slå seg sammen til en storkommune med cirka 90.000 innbyggere.

Men de stiller seg positive til regionale samarbeid med kommunene både i Gjøvikregionen, Lillehammerregionen og på Hedmarken.

Så da spør vi Dæhlen om han føler seg som en forsmådd frier? Det gjør han ikke, og sier at han har snakket med mange som deler hans visjoner, samtidig som han er tydelig på at disse tankene er hans egne, og ikke tuftet på vedtak hverken i Biri Arbeiderlag eller Gjøvik Arbeiderparti. – Men det er viktig å løfte blikket å ha noen store vyer, avslutter Ola Gram Dæhlen, – dette vil jo ta tid uansett, men får vi til dette, tenk hva mye annet vi kan få til. Belønningen vil garantert være et større politisk engasjement blant folk flest.

– Tenk, ved siste valg var det bare 55% av de stemmeberettigede som stemte i Gjøvik.