SIKTER HØYT: Stig Halvard Onstein sikter høy i lokalpolitikken for Industri- og Næringspartiet. Foto: Privat.

Biring fronter nytt parti

BIRI: Stig Halvard Onstein (38) leder lokallaget til Industri- og Næringspartiet. – Minst to representanter i kommunestyret, det er målet vårt, sier Onstein, som selv står på lista til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Tekst: Henning Log

-Industri- og Næringspartiet er et sentrumsorientert, distriktsvennlig parti med et fornuftig breddepolitisk partiprogram for hele Norge, står det å lese på partiets hjemmeside. Partileder og grunnlegger er Owe Ingemann Waltherzøe fra Rjukan. Oljearbeider på Gudrun-plattformen og tidligere konserntillitsvalgt for de ansatte i Equinor ASA. 

Siden etableringen i 2020 har partiet vokst raskt, og det er etablert partilag over store deler av landet.
Stig Halvard Onstein var en av initiativtakerne til etableringen av partiet i Gjøvik, og det er heller ikke mange månedene siden stiftelsesmøtet.
– Vi etablerte partiet i november i fjor, forteller Onstein, som kan legge til at han kom flyttende til Biri bare en måned tidligere.
– Jeg må fortsatt si at jeg er nyinnflyttet. Det var litt tilfeldig at det ble Biri for meg, men en viktig grunn er den sentrale beliggenheten. Biri ligger godt plassert i Mjøsområdet, og derfor bør det absolutt være mulig å få til mer næringsutvikling her, sier en offensiv Onstein. 

Han er helt fersk som politiker, men har vært engasjert i politikk lenge. 

– Dette er det første partiprogrammet jeg har lest som jeg er så enig i.  Det som står der, alt fra energi- til samferdselspolitikk, det stemmer for meg. Jeg får også mye bra tilbakemeldinger fra folk når jeg snakker om partiet. Det er tydelig at det er mange som ønsker en forandring, sier Onstein. 

Han driver ikke næring selv, men er ansatt i anleggsbransjen. Da biri.no tar kontakt er Onstein på Odda, sittende 40 meter over bakken. Det høyeste han har vært er 170 meter oppe i lufta.
– Jeg kjører tårnkran og jobber derfor over hele Norge. Det nærmeste jeg har vært Biri var jobben på Mjøstårnet i Brumunddal. Da satt jeg 95 meter over bakken. Det er vel det høyeste man kan sitte uten at krana er staget fast i bygget, sier Onstein.

Han sikter også høyt i lokalpolitikken, men nøyaktig hva han og resten av partimedlemmene mener om lokale saker, det er det litt tidlig å få svar på.
– Vi er i gang med å utarbeide valgprogrammet. Listetoppen vår jobber på Biri, på Mjøsbruket, så det har blitt en del møter på vertshuset ved E6, slår Onstein fast.